GYIK
 • Hogyan működik az antihisztamin?
 • Kinőheti az ember az allergiát?
 • Mi válthatja ki az allergiát?
 • Hogyan hat az allergiás nátha a már fennálló asztmára?
 • Allergiás orrdugulás enyhítésére használható-e orrcsepp vagy orrspray?
 • Örökölhető-e az allergia?
 • Tartalmaz-e allergén anyagokat a Claritine tabletta?

Hogyan működik az antihisztamin?

Amikor allergiás reakció lép fel a szervezetben, akkor a szervezet egy hisztamin nevű anyagot termel, ez a bizonyos sejteken jelenlévő receptorokhoz („jelfogó” fehérjék) kapcsolódva váltja ki az allergiás tüneteket. Az antihisztamin ezt a receptorokhoz történő kapcsolódást blokkolja, így enyhítve a tüneteket.

Kinőheti az ember az allergiát?

Sajnos a legtöbb ember inkább allergiássá válik valamire, minthogy ki tudjon belőle szabadulni. Bár egyesek igyekeznek amennyire csak lehetséges a számukra allergén anyagokat kerülni, így kevesebb tünetet tapasztalnak. Az allergia azonban ezekkel az anyagokkal szemben egész életben fennállhatnak.

Mi válthatja ki az allergiát?

Az allergiás reakciót kiváltó anyagokat összefoglaló néven allergéneknek nevezzük.
A leggyakoribb allergének az alábbiak:

 • virágpor, azaz pollen
 • állatszőr
 • penészgomba
 • bizonyos táplálékok összetevői (tej, tojás, eper, mogyoró)
 • rovarméreg (méh-, darázs-, pókméreg)
 • bizonyos kémiai szerek


Bővebben itt talál információt az allergiát kiváltó okokról.

Hogyan hat az allergiás nátha a már fennálló asztmára?

Nem ritka, hogy valaki egyszerre asztmás és allergiás is. Ilyenkor az allergének belélegzése – mivel az immunrendszer válaszreakciója beindul és a légutakat is érinti - az asztmás tüneteket ronthatja, illetve megjelennek az allergiás tünetek is. Gondolja végig, jellemzőek-e Önre az alábbiak?

 • Napközben gyakran – heti 1-nél többször –  tüsszög, dugul el vagy folyik az orra és/vagy viszket, könnyezik a szeme?
 • Ezek a panaszok hátráltatják munkájában/ az iskolában, otthoni tevékenységeiben, szabadidejében, nehezítik elalvását?
 • E panaszok jelentkezésekor asztmás tünetei rosszabbodnak?

Ha több kérdésre is igen a válasza, akkor Önnél valószínűleg mindkét betegség – asztma és allergiás nátha – fennáll. Ilyenkor a két kórképet ajánlott egyidejűleg, célzottan kezelni. Forduljon tüdőgyógyászához vagy allergológusához, hogy megtalálják az Önnek legmegfelelőbb megoldást.

Allergiás orrdugulás enyhítésére használható-e orrcsepp vagy orrspray?

Sokan használunk orrcseppet az allergiás orrdugulás enyhítésére. Azt azonban kevesen tudjuk, hogy érdemes odafigyelni az orrcseppek mellékhatásaira, amelyek a hosszabb ideig tartó, folyamatos használatuk során jelentkezhetnek. Ilyen mellékhatás lehet orrnyálkahártyánk károsodása (akár 7– 10 nap folyamatos használat után), hosszú távon pedig akár a szaglásunk is kárt szenvedhet, mivel az orrcseppekben található aktív hatóanyagok szaglósejtjeinkre is negatív hatással lehetnek. Ezért óvatosan kell bánnunk velük és fontos, hogy mindig konzultáljunk orvosunkkal a használatukról. Nem árt azzal sem tisztában lennünk, hogy az orrcsepp csak az orrdugulást enyhíti, és ha hosszabb ideig használjuk (az orrcsepp betegtájékoztatójában leírtaknál tovább), akkor egyre rövidebb ideig tart a hatás. (Például az első napokban 5-6 órán át is enyhíti a panaszunkat, ám rövid időn belül már mindössze 1 óráig hat). Ez arra késztet minket, hogy naponta még többször használjuk. Sajnos ez hozzászokáshoz vezet, amit esetenként csak orrműtéttel lehet megoldani.

Ugyanakkor vannak olyan készítmények (mint többek között a Claritine® gyógyszerek is), amelyek több tünetre - mint az orrfolyás, szemviszketés, tüsszögés - együttesen hatnak. Enyhítsük hatékonyan allergiás tüneteinket, és végre fellélegezhetünk!

A szezonális allergiás nátha megszokott kezelésének első lépése az allergiát kiváltó anyagok kerülése mellett az antihisztaminok adása. Orrdugulást enyhítő és ér összehúzó hatású, úgynevezett nyálkahártya duzzanatot csökkentő orrcseppek (dekongesztánsok), a magas vérnyomású betegek esetében csak orvosi javaslatra és ellenőrzés mellett használhatóak.

Kiegészítő, alternatív kezelésként fiziológiás sóoldattal vagy tengervízzel öblítve az orrüreget, eltávolíthatjuk az allergéneket, szennyeződéseket, orrváladékot, benne a gyulladásos mediátorokat, így védelmet nyújthat allergia ellen

Örökölhető-e az allergia?

Sok tényező befolyásolja az öröklődést. Az allergia kialakulásának esélyét 50%-kal növeli, amennyiben az egyik szülő allergiás, még tovább nő ez, ha mindkét szülő allergiás.

Tartalmaz-e allergén anyagokat a Claritine tabletta?

Igen, laktózt.