Claritine 10

Allergiás nátha

Az allergiás nátha, szaknyelven rhinitis allergica, a felső légutaknak pollenekre, penészre, illetve egyéb mikroszkopikus anyagokra adott allergiás reakciója. Az allergiás betegek többsége ebben szenved. A panaszok a klasszikus nátha tüneteihez hasonlítanak: viszkető orr, orrfolyás, piros, könnyes szemek és feszítő érzés a fejben, mely fejfájáshoz is vezethet. Az allergiás reakciókat külső ingerek, úgynevezett allergének váltják ki.
Az allergiás nátha lehet egész éven át tartó, másnéven perenniális vagy nem-szezonális. Ebben az esetben a kiváltó ok olyan anyag, mely egész évben jelen van. Ilyen allergén lehet az állati szőr, a háziporatka, a penészgomba, melyek évszaktól függetlenül a lakásban megtalálhatók. Előfordulnak a ruhákban, függönyökben, szőnyegekben, a bútorok huzatain, kárpitjában, plüssálatokban, nedves és dohos helyeken. pl: a fürdőszobában vagy pincében.
Az allergiás nátha azonban lehet szezonális is, ezt nevezi a köznyelv szénanáthának. Ilyenkor a tünetek csak bizonyos időszakokban jelentkeznek, akkor, amikor a növények virágba borulva pollenjüket szórják. A szezonális szénanátha egyéni érzékenységtől függően tarthat néhány napig, de akár hónapokon keresztül is megkeserítheti az ebben szenvedő életét.

Allergia tippek otthonra, utazáshoz, szabadba, gyerekekhez