Allergiainfó

Az allergiát kiváltó okok

Az allergiás reakciót kiváltó anyagokat összefoglaló néven allergéneknek nevezzük.

A leggyakoribb allergének az alábbiak:

  • virágpor, azaz pollen
  • állatszőr
  • penészgomba
  • bizonyos ételek vagy azok összetevői (tej, tojás, eper, mogyoró)
  • rovarméreg (méh-, darázs-, pókméreg)
  • egyes kémiai anyagok

A levegőben szálló allergének esetén (pollen, szőr, por) az allergiás reakció elsősorban a légutakat és a szemet érinti, tehát a tünetek a szemen, az orrban, torokban és a tüdőben jelentkeznek.

Amennyiben az allergént élelmiszer tartalmazza, úgy az elsődlegesen érintett szervek a száj, a gyomor és a belek.

Harmadik fontos megjelenési formája az allergiának bőrtünetek képében jelentkezik.

Állati szőr

A háziállatok közül a legerősebben a macskák testnedveiben, nyálában, vizeletében lévő fehérje, a szőréből leváló kis darabok, illetve a lehámlott bőrlemezkék allergizálnak. A szőr és a hám kiszárad és elporlik, így az allergének a házipor részévé válnak, és felkavarodva bekerülhetnek a belélegzett levegőbe is, súlyos légúti panaszokat okozva. Hasonlóképpen allergéneket tartalmaz a kutya, a ló, a tehén, a nyúl, a tengerimalac, az aranyhörcsög, az egér, a patkány szőre, nyála és vizelete is.

Háziporatka

Talán világszerte a leggyakrabban felelős az allergiás tünetek kialakulásáért. Maga az atka kb. 0,5-1 mm nagyságú, a pókszabásúak közé tartozó mikroszkopikus rovar. Legfőbb tápláléka az emberi és állati bőrfelszínről leváló hámsejt. Nem maga az atka, hanem annak fehérjében igen dús ürüléke allergizál, mely házipor jelentős részét alkotja. Ez a fűtési szezonban kiszárad, szétporlik és a levegőbe kerül. Házipor atkával leginkább az ágynemű, a bútorkárpit, a padlószőnyeg szennyezett, mert e fénykerülő rovarok itt bújnak meg.

Penészgombák

A különböző talajlakó és beltéri gombák spórái egyaránt erősen allergén hatásúak. A talajlakó gombák főként augusztustól novemberig bocsátják ki spóráikat legnagyobb számban. A beltéri gombák télen fordulnak elő nagyobb számban, különösen a fűtés okozta páralecsapódás miatt, nedves, nyirkos épületekben, vízparti házakban, fürdőszobákban, illetve pincékben, padlásokon, régiségkereskedésekben.

Pollenek

A virágzó növényekből a levegőbe jutó virágporok, pollenek egy része allergén. A füvek és gyomok közül Magyarországon talán a leghírhedtebb „közellenség” a parlagfű, a fekete üröm és az angolperje, a fák közül pedig a leggyakrabban allergiát okozóként a mogyorót tartják számon.

Rovarméreg

Vannak önmagukban allergiakeltő rovarok, mint például a csótány vagy a légy, más rovaroknak a csípése okoz helyi jellegű, vagy kiterjedtebb allergiás tüneteket. Ilyen a szúnyog, a méh, a darázs, a hangya, a pók. Ezek csípései az arra túlérzékenységet mutatók számára nem csak kellemetlenséget, hanem igen súlyos veszélyt, gégeödémát, vagy akár a teljes szervezetre kiterjedő sokkot is okozhatnak!