Allergia tippek és trükkök

Allergia tippek és trükkök

Az allergiás nátha, szaknyelven rhinitis allergica, a felső légutaknak pollenekre, penészre, illetve egyéb mikroszkopikus anyagokra adott allergiás reakciója. Az allergiás betegek többsége ebben szenved. A panaszok egy klasszikus nátha tüneteihez hasonlítanak: viszkető orr, orrfolyás, piros, könnyes szemek és feszítő érzés a fejben, mely fejfájáshoz is vezethet. Az allergiás reakciókat külső ingerek, úgynevezett allergének váltják ki.

Az allergiás nátha  lehet egész éven át tartó, más néven perenniális vagy nem-szezonális. Ebben az esetben a kiváltó ok olyan anyag, mely egész évben jelen van. Ilyen allergén lehet az állati szőr, a háziporatka, a penészgomba, melyek évszaktól függetlenül a lakásban megtalálhatók. Előfordulnak a ruhákban, függönyökben, szőnyegekben, a bútorok huzatain, kárpitjában, plüssálatokban, nedves és dohos helyeken. pl: a fürdőszobában vagy pincében.

Az allergiás nátha azonban lehet szezonális is, ezt nevezzük szénanáthának vagy pollenózisnak. Ilyenkor a tünetek csak bizonyos időszakokban (főként tavasszal és a nyári hónapokban) jelentkeznek, akkor, amikor a növények virágba borulva pollenjüket szórják. A kibocsátott pollenszint akár napról napra is változhat, melyet számos tényező befolyásol, pl. az időjárás. A szénanátha egyéni érzékenységtől függően tarthat néhány napig, de akár hónapokon keresztül is megkeserítheti az ebben szenvedő életét.

Az allergia nem velünk született, hanem szerzett reakció, legtöbb esetben gyermek és fiatal felnőttkorban alakul ki. A szezonális allergiás nátha évente átlagosan ”CSAK” 3 hónapot tesz nehezebbé. Ha azt vesszük alapul, hogy az átlagéletkor 75 év, úgy ez azt jelenti, hogy életünk 15 évében szenvedünk tőle. Kellemetlen tünetei, úgy mint az orrfolyás, orrdugulás viszketés és szemtünetek hosszú távon az életminőség romlásához vezethet.